جستجو
Generic filters
آشنایی با سنسور گوشی

سنسور گوشی در دنیای امروز گوشی های هوشمند دارای مجموعه ای از سنسورهای مختلف هستند که قابلیت های متعددی در تلفن های همراه به وجود آورده و امکانات گسترده ای در اختیار کاربران قرار می دهند. در واقع می توان این گونه بیان کرد که سنسورها از مهم ترین و کاربردی ترین بخش ها، در گوشی های هوشمند به شمار می آیند.

بنابراین با توجه به جذابیت این موضوع در این مقاله قصد داریم تا برای آشنایی بیشتر به بررسی سنسورهای موبایل بپردازیم؛ پس همراه ما باشید.

 

سنسور گوشی چیست ؟

در پاسخ به سوال سنسور گوشی، باید بگوییم که سنسور از کلمه لاتین Sense گرفته شده است که به معنای حس کننده می باشد. در واقع سنسورها حسگرهایی هستند که می توانند کمیت های فیزیکی مانند فشار، حرارت، دما و… را به کمیت های آنالوگ یا دیجیتال تبدیل کنند.

بنابراین سنسور و یا همان حسگرها نقش مهمی در تلفن های هوشمند دارند و هنگام خرید یک گوشی جدید، یکی از مهم ترین نکاتی که باید به آن توجه کنید، انواع سنسورهای به کار رفته در موبایل مورد نظرتان است. اطلاعات به دست آمده توسط حسگرها به پردازنده موبایل منتقل می شود و به این ترتیب قابلیت های متنوعی را ایجاد خواهد کرد.

در ادامه برای آشنایی بهتر شما با سنسورهای تلفن همراه آن ها را معرفی کرده ایم. پس هنگام خرید موبایل به این موارد هم توجه کنید.

 

معرفی سنسورهای گوشی هوشمند

در این بخش قصد داریم تا دوازده نمونه از مهم ترین سنسورهای تلفن های همراه را بررسی کنیم که شامل موارد زیر است.

سنسور اثر انگشت که به آن Sensor Fingerprint می گویند، یک از معروف ترین حسگرهای تلفن های هوشمند است که اکثر کاربران با آن آشنایی دارند. در واقع این فناوری که در سال های اخیر در اکثر برندهای تلفن همراه به کار رفته باعث افزایش امنیت موبایل شده است. همچنین یکی از فاکتورهایی که هنگام خرید یک گوشی جدید باید به آن توجه کرد، دارا بودن سنسور اثر انگشت است.

به این ترتیب شما می توانید با تعریف اثر انگشت خود، تنها با لمس کردن بخش تعیین شده به راحتی قفل گوشی را باز کنید.

 

آشنایی با سنسور گوشی

سنسور مجاورت

به این سنسور Proximity Sensor گفته می شود. در واقع این حسگر فاصله صورت شما تا گوشی را تشخیص می دهد. بنابراین زمانی که شما تماسی را برقرار می کنید و موبایل را نزدیک گوش خود نگه می دارید، بر اساس داده های این حسگر، صفحه گوشی خاموش می شود تا به طور ناگهانی موقع تماس صفحه را لمس نکنید.

معمولاً محل قرار گیری این سنسور در بالای صفحه گوشی و در کنار اسپیکر می باشد. جالب است بدانید در برخی تلفن های همراه قابلیتی ایجاد شده که زمانی که شما گوشی خود را بر روی یک میز می گذارید در اثر مجاورت گوشی با میز، موبایل به حالت Silent می رود. که این ویژگی برای جلسات و کلاس درس مفید می باشد.

 

سنسور موقعیت

به این حسگر Orientation می گویند و در واقع چرخش گوشی را در فضای سه بعدی در محور x ، y ، z اندازه گیری می کند. همچنین می تواند کج شدن گوشی و یا برعکس کردن آن را نیز تشخیص دهد.

 

سنسور شتاب‌ سنج

سنسور شتاب سنج که به آن Accelerometer Sensor می گویند؛ می تواند حرکت دستگاه را در محورهای سه بعدی بسنجد و به شمارش قدم های کاربر گوشی کمک کند. یکی از کاربردهای آن در قابلیت چرخش صفحه گوشی می باشد که دیدن فیلم یا بازی کردن را بهتر می کند. همچنین در شمارش قدم هنگام فعالیت ورزشی نیز کاربرد دارد.

 

سنسور ژیروسکوپ

به این سنسور Gyroscope گفته می شود. این حسگر مشابه شتاب سنج بوده اما دقت بیشتری دارد. در واقع این سنسور چرخش و حرکت گوشی را تشخیص داده و قادر به درک موقعیت گوشی در فضای 360 درجه است و میزان جابه جایی زاویه را اندازه گیری می کند. از جمله کاربرد این سنسور در بازی های موبایل مانند رانندگی می باشد. همچنین در Google Cardboard یا هر دستگاه واقعیت مجازی با قرار گیری گوشی داخل VR، سنسور حرکت سر را شناسایی کرده و با استفاده از تکنولوژی VR تجربه واقعیت مجازی ایجاد می کند.

 

سنسور فشار سنج

در گوشی سامسونگ به این حسگر Barometer گفته می شود و تشخیص میزان فشار هوا را بر عهده دارد. این حسگر به GPS گوشی برای پیدا کردن سریع موقعیت درست، کمک می کند. در واقع در بخش موقعیت مکانی موبایل برای پیدا کردن یک لوکیشن از عوامل زمان، طور و عرض جغرافیایی و ارتفاع استفاده می شود.

حسگر فشار نسج نیز می تواند گزارشی از وضعیت جوی و ارتفاع نسبت به سطح دریا ارائه کند که دقت GPS را بالا می برد.

 

سنسور روشنایی

سنسور Light Sensor به این صورت است که نور محیط را شناسایی و اندازه گیری می کند. معمولاً این سنسور در کنار دوربین جلوی گوشی قرار دارد. کاربرد آن زمانی است که قابلیت میزان روشنایی خودکار گوشی را روشن می کنید. به این ترتیب نور صفحه با توجه به نور محیطی که در آن قرار دارید، کم و زیاد می شود. در حالت های پیشرفته تر میزان نور سبز، قرمز، آبی ، سفید نیز نسبت به رنگ های محیط کاهش یا افزایش پیدا می کند.

 

سنسور دماسنج

به این سنسور Thermometer می گویند. این حسگر دمای قطعات الکترونیکی گوشی را اندازه گیری می کند. زمانی که مشغول انجام یک عملیات سنگین مانند بازی های گرافیکی باشید و دمای گوشی بالا رفته و حسگر می تواند این دما را نشان دهد. بنابراین اگر در این زمان گوشی را به حالت استند بای بگذارید بعد از چند دقیقه دمای گوشی با دمای محیط برابر می شود.

همان طور که می دانید، افزایش بیش از حد دمای قطعاتی همچون پردازنده می تواند آسیب جدی به دستگاه وارد کند. از این رو در برخی دستگاه ها زمانی که دمای گوشی بالا می رود به طور خودکار خاموش شده تا از ادامه فعالیت و افزایش دما جلوگیری کند.

 

سنسور مغناطیس سنج

به این سنسور Magnetometer می گویند و وظیفه آن اندازه گیری میدان مغناطیسی محیطی است که گوشی در آن قرار دارد. به این ترتیب موقعیت گوشی نسبت به میدان مغناطیسی زمین محاسبه شده و جهت شمال را در نقشه برای کاربر نمایان می کند. معمولاً در برنامه های فلزیاب نیز کاربرد دارد

 

سنسور اثر هال

به این سنسور Hall Sensor گفته می شود. این سنسور نسبت به تغییرات میدان مغناطیسی، خروجی ولتاژ را نمایان می کند. در سنسور اثر هال مشابه سنسور مجاور می باشد. مثلاً زمانی که شما یک کیف مغناطیسی برای گوشی خود استفاده می کنید، با بستن درب کاور صفحه گوشی خاموش می شود.

 

سنسور قدم شمار

نام این حسگر Pedometer می باشد و حرکت کاربر گوشی را شناسایی کرده و قدم های او را می شمارد. در واقع عملکرد آن مشابه سنسور شتاب سنج است اما اطلاعات دقیق تری ارائه می دهد. این سنسور در آنالیز فعالیت های ورزشی کاربرد دارد.

 

سنسور شمارش ضربان قلب

به این سنسور Heart Rate Meter می گویند و در گوشی های جدید از این حسگر استفاده می شود. در واقع بدون تماس گوشی با قفسه سینه، به شمارش نبض افراد از طریق انگشت پرداخته و ضربان قلب در دقیقه را محاسبه می کند. این سنسور برای افرادی که به طور حرفه ای ورزش می کنند و نیاز است میزان ضربان قلب خود را محاسبه کنند، بسیار کاربردی می باشد.

 

سخن پایانی

به طور کلی در این مقاله مهم ترین سنسورها در گوشی های هوشمند را معرفی کردیم و به غیر از این موارد سنسور های دیگر نیز وجود دارد. در صورتی که بخش های مختلف گوشی شما دچار آسیب شده باشد، می توانید برای تعمیرات موبایل و اطلاعات بیشتر به اینجا مراجعه کنید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *